Tarptautinė tolerancijos diena

Tarptautinė tolerancijos diena

UNESCO sprendimu nuo 1995-ųjų kiekvienais metais lapkričio 16 d. minima Tarptautinė tolerancijos diena. Šią dieną visuomenė yra skatinama atkreipti dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių ir rasių, sergančių, neįgalių ir turinčių problemų bei priklausomybių toleranciją. Įvairiose šalyse organizuojami renginiai, skirti ugdyti toleranciją, pakantumą, kantrybę, gebėjimą suprasti kitus.

Tolerancija – tai gebėjimas be agresijos priimti kito žmogaus mintis, elgesį, saviraiškos formas ir gyvenimo būdą. Pirmiausia tai reiškia geranorišką ir pakantų požiūrį. Tačiau tai nereiškia, kad mes turime būti tolerantiški netolerantiškiems žmonėms – o su tokiais, deja, vis dar tenka susidurti. Todėl būdami tolerantiški privalome nebūti pasyvūs. Privalome būti nepakantūs nepagarbiam elgesiui su savimi ar kitais žmonėmis, žmogaus teisių pažeidimams, manipuliacijoms, bet kokiam smurtui, patyčioms ir spekuliacijoms. Tai, kas pažeidžia bendražmogiškąją moralę, negali būti toleruojama.

Mūsų mokykloje siekiama, kad kiekvienas jos bendruomenės narys jaustųsi gerai ir saugiai. Vykdomos įvairios prevencinės programos, žaibiškai reaguojama į bet kokias patyčių apraiškas.

Lapkričio 17 d. mūsų mokykla prisijungė prie e-pamokos „Patyčioms – NeLIKE!”, kurią vedė UAB „Omnitel” žinių ir kompetencijų valdymo koordinatorius Rimvydas Jurkuvėnas.

Deja, reali statistika Lietuvoje yra kraupi: kas trečias mokinys savo artimoje aplinkoje patiria patyčias. Ypatingai skaudi yra jaunų žmonių pasitraukimo iš gyvenimo statistika. O juk už kiekvieno skaičiaus slypi žmogus – su savo skausmu, problemomis, kančiomis ir sprendimais. Todėl būkime tolerantiški, o kartu ir nebūkime abejingi. Netoleruokime elgesio, kuris žeidžia ir skaudina kitus.

Prisidėkime prie to, kad kiekvienam būtų gera šiame nuostabiame pasaulyje gyventi.

Užuot įskaudinę – nusišypsokime.

Padėkime tiems, kam reikalinga pagalba.

Užtarkime silpnesnius.

Netylėkime.

Kalbėkimės.

Kiekvieną dieną padarykime bent po vieną mažą gerą darbą.

Elkimės su kitais taip, kaip norėtume, kad elgtųsi su mumis.

Ir pasaulis pasikeis.