Norime būti ne tik kirpėjos, bet ir įsteigti savo kirpyklas!

Norime būti ne tik kirpėjos, bet ir įsteigti savo kirpyklas!

Štai tokios ambicingos šiemet yra mūsų kirpėjo specialybės pirmakursės. Taip,- jos nori ne tik kirpti plaukus, bet ir turėti nuosavas kirpyklas ar grožio salonus. O mokykla pasiryžusi šioms drąsioms merginoms visomis išgalėmis padėti. Žinoma, ji nepadės joms visko tiesiai ant lėkštutės, tačiau padarys viską, kad per trejus metus suteiktų kuo daugiau ir kuo naudingesnių žinių bei praktinių įgūdžių. Būtent todėl rugsėjo 25 d. mokytojos Laimos Gurjanovos vedama darbuotojų saugos ir sveikatos pamoka persikėlė į netradicinę tokiai pamokai erdvę – ji vyko kirpykloje „Laura“, o ją drauge su mokytoja L. Gurjanova vedė šios kirpyklos savininkė ponia Rima Deikuvienė.

Prieš 23 metus kirpyklą įkūrusi ir iki šiol sėkmingai jai vadovaujanti ponia Rima tikrai turėjo ką merginoms papasakoti. Kai kurios jos mintys sukėlė nuostabą, kai kurios – susižavėjimą, kai kurios privertė susimąstyti, ar tikrai siekti savo svajonės nebus sunku, nes kirpėjo darbas, iš pažiūros toks nesudėtingas ir lengvas (argi galėtų būti sunku kurti grožį?), yra nelengvas ir reikalauja daug jėgų.

Vis dėlto p. R. Deikuvienė padrąsino merginas ir su užsidegimu papasakojo, kad ir pati kirpyklą „Laura“ pradėjo kurti nuo svajonės. O mergaitėms rūpėjo viskas: ir nuo ko reikėtų pradėti, ir kokia būtina dokumentacija, ir kokie yra sveikatos bei higienos reikalavimai kirpyklos patalpoms, darbo priemonėms ir įrankiams. Be to, aktualūs ir profesinės rizikos, traumatizmo aspektai bei jų galima profilaktika.

Kirpėjos darbas įdomus, bet sunkus, teigė p. Rima. Ji neslėpė, kad pirmomis darbo dienomis ir net savaitėmis kirpėjos gali jausti psichologinę įtampą, kontakto su klientu baimę, nes per trumpą laiką teks išsiaiškinti, kokio kirpimo ar šukuosenos pageidauja klientas, koks stilius jam tinka ir ar jis liko patenkintas po suteiktos paslaugos.

Darbas dėl nuolatinio stovėjimo ir aukštai iškeltų rankų gali pakenkti ir pačios kirpėjos sveikatai: silpnesniam stuburui, sąnariams, kraujotakai. Kad išsaugotų darbingumą ir sveikatą dėl tokių neigiamų faktorių, net ir mokymosi metu p. Rima patarė merginoms daryti specialią mankštą, apsilankyti pas masažistus.

„Lauros“ savininkė  akcentavo, kad kirpyklų salonų darbe yra labai svarbu turėti geras darbo priemones, įrankius ir juos naudoti tik pagal gamintojų instrukcijas.

Svarbi yra patogi ir estetiška kirpyklos aplinka, kirpėjų profesinė etika bei gera nuotaika, bet svarbiausia yra kirpėjos profesionalumas – gebėjimas atlikti tinkamą kirpimą  ar kitą procedūrą. Todėl ji būsimoms kirpėjoms patarė lankyti įvairius kirpėjams skirtus seminarus, taip pat ir psichologinius.

Rima Deikuvienė, pirmakursėms patarė pirmiausiai pasisemti patirties pasidarbuojant kirpėjomis salonuose, o tik paskui steigti privatų saloną.

Dėkojame  mielai „Lauros“ savininkei Rimai Deikuvienei už malonų priėmimą, šypseną, naudingą informaciją ir grikių arbatą.