Kalbos kultūros viktorina

Kalbos kultūros viktorina

Spalio 24 d. mūsų mokyklos pirmakursiai dalyvavo Kalbos kultūros metams skirto projekto baigiamajame renginyje – viktorinoje  „Kalba – žmogaus kultūros atspindys“ , kurį inicijavo, organizavo ir vedė lietuvių kalbos mokytoja Gitana Bagdonienė ir etikos mokytoja bei bibliotekos vedėja Danutė Marozienė. Net 6 pirmo kurso grupių komandos susirungė dėl gražiausiai, taisyklingiausiai lietuviškai kalbančios ir rašančios bei sparčiausiai internete bei bibliotekos informaciniame fonde informacijos ieškančios komandos vardo. Užduotys išties buvo ne iš lengvųjų: teko ir sveikinimą Lietuvai jos 100-mečio proga parašyti, ir iš maestro Vytauto Kernagio dainos išrinkti nevartotinus žodžius, ir išlukštenti lietuvių liaudies posakių prasmę, ir internete panaršyti, ir mandagiai elgtis, ir prisistatyti pagal visus etiketo reikalavimus, nes juk kalbėti lietuviškai tikrai nepakanka, prie kalbos reikia pridėti ir mandagų, kultūringą elgesį, ir šypseną – tik toks žmogus nepadarys gėdos savo gimtajai kalbai ir tautai.

Baigiamasis renginio akcentas buvo Lietuvos vėliavos kūrimas – į geltoną jos spalvą komandos sutalpino gražiausius lietuviškus žodžius, į žalią – svarbiausias vertybes, į raudoną –žymiausių lietuvių pavardes. Vėliavos kūrimas subūrė visus renginio dalyvius krūvon ir dar kartą paskatino susimąstyti, kas iš tiesų gyvenime svarbiausia.

Galų gale komisija, net suplukusi tikrinusi atsakymų teisingumą, priekabiai vertinusi kiekvieną ištartą ar parašytą žodį, paskelbė viktorinos nugalėtojus. Pirmąją vietą iškovojo 17lev, antrąją – 17am ir trečiąją – 17le grupės merginų komandos. Tačiau be dovanų neliko ir tie, kam sekėsi truputį prasčiau: visos grupės apdovanotos padėkos raštais ir rašikliais, o nugalėtojai savo pergalės svorį pajus dar ir gaudami stipendijas.

Ką gi,- pasistenkime, kad kalbos kultūra „nepraeitų pro šalį“. Įsileiskime ją į savo namus, nepaleiskime jos iš savo mokyklos, kalbėkime lietuviškai, nevartokime barbarizmų ir neburnokime svetimų kalbų keiksmažodžiais – juk turime tiek daug gražių lietuviškų žodžių savo džiaugsmui ar nusivylimui, meilei ar pykčiui išreikšti.