„Žuvis ir jūros gėrybės: keiskime mitybos įpročius” – įgyvendintas pirmasis projekto etapas

„Žuvis ir jūros gėrybės: keiskime mitybos įpročius” – įgyvendintas pirmasis projekto etapas

Balandžio 9-13 d. net šešetas mokyklos mokytojų bei administracijos atstovų dalyvavo Erasmus+ KA1 programos projekto „Žuvis ir jūros gėrybės: keiskime mitybos įpročius“ (Nr. 2017-1-LT01-KA102-035048) stažuotėje Prancūzijoje. Ši stažuotė – didžiulis idėjų mokyklai maišas, kai nuolatos galvojama apie sektorinio žuvininkystės praktinio mokymo centro plėtrą: veiklų įvairovę, bendradarbiavimą su kitomis profesinio mokymo ar bendrojo ugdymo institucijomis, verslo ir mokslo pasauliu, galų gale – žuvies produktų populiarinimą, patiekalų receptų sklaidą visuomenei, savo pačių užaugintos produkcijos realizavimą. Susidomėjimas akvakultūra išties didelis. Ir džiugu, kad visais įmanomais būdais Lietuvoje esame priešakinėse šios srities linijose.

Projekto dalyviai iš Prancūzijos parsivežė inovatyvią sampratą apie pameistrystę – jos įgyvendinimo esmę ir ypatumus. Buvo aplankyti patys svarbiausi Paryžiaus pameistrystės centrai ir darbdavių organizacijos: CFA Rungis pameistrystės centras bei Rungis, vienas didžiausių Europos žuvies ir jūros gėrybių turgus, pameistrystės centras Lycee Belliard ir profesinis licėjus, kuriame buvo stebimas profesinio mokymo mokykloje procesas, o darbų vadovas Pascal Wolf atskleidė visus pameistrystės aspektus ir niuansus. Mūsų mokyklos atstovams netgi teko laimė dalyvauti kvalifikacijos egzamine. Antra stažuotės dalis vyko Normandijoje ir Bretanėje. Prancūzijos vandens siena yra be galo ilga, tačiau būtent šiuose regionuose užauginama ir sugaunama daugiausia žuvies ir jūros gėrybių. Nepaprastai naudingas buvo apsilankymas Granvilmer žuvienės ir kitų produktų iš žuvies ir jūros gėrybių įmonėje. Tai – dar viena iš idėjų mokyklos žuvininkystės praktinio mokymo centro veiklų plėtrai.

Beje, mokytojai ne tik stebėjo veiklas, numatytas stažuotės programoje, bet ir patys darbavosi, gamindami įvairius žuvies ir jūros gėrybių patiekalus. Įgyvendinus antrą projekto etapą (stažuotė Portugalijoje numatyta gegužės 7-11 d.) bus pasidalinta receptais ir pasiūlymais, kaip nebrangiai ir išradingai paįvairinti savo racioną žuvies ir jūrų gėrybių patiekalais, o tuo pačiu ir pagerinti savo sveikatą bei savijautą.

Balandžio 18 d. stažuotės dalyviai pakvietė visus mokyklos mokytojus ir administraciją į savo vizito pristatymą. Jo metu jie pademonstravo parengtą vaizdinę medžiagą, pasidalino mintimis, idėjomis ir pasiūlymais, kurie neabejotinai įsilies į mokyklos strateginį planą, metinę veiklos programą, suteiks galimybę keistis, atsinaujinti, plėtoti savo veiklas.