Konstitucijos dienos išvakarėse – netradicinės teisės pagrindų pamokos

Konstitucijos dienos išvakarėse – netradicinės teisės pagrindų pamokos

1992 m. spalio 25 d. Lietuvos piliečiai referendume priėmė dabartinę Lietuvos Respublikos Konstituciją. Konstitucija (lot. constitutio „nustatymas“) – tai pagrindinis valstybės įstatymas, turintis aukščiausią teisinę galią, nustatantis šalies politinės, teisinės ir ekonominės sistemos pagrindus. Visų pirma, Lietuva yra nepriklausoma demokratinė respublika, besiremianti demokratijos principais. Lietuvos valstybę kuria Tauta. Taigi – visi mes.

Konstitucijos dienos išvakarėse būsimiesiems  mokyklos  logistams- ekspeditoriams (17 Le gr.) teisės pagrindų pamokos mokytojos L. Gurjanovos iniciatyva vyko Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmuose  ir Tauragės apskrities Šilutės rajono policijos komisariate.

Teisėjo padėjėja ir atstovė ryšiams su visuomene Rasa Vekterienė moksleiviams papasakojo ne tik apie nagrinėjamas civilines, baudžiamąsias ir administracines bylas Šilutės rajone, bet ir apie visą Lietuvos Respublikos Teismų sistemą, praktiką, bylų nagrinėjimo stadijas, apskundimo etapus ir šalių susitaikymo bylose galimybes. Padrąsino jaunuolius, esant būtinumui, savarankiškai kreiptis į teismą ginčo atveju. Taip pat moksleiviams buvo įdomu išgirsti koks ilgas ir dažnai sunkus kelias yra į teisėjo postą.

Šilutės rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Nerija Ropienė jaunimui papasakojo apie policijos sistemą, užduotis, viziją. Pareigūnė dalinosi 13 metų darbo policijoje patirtimi, prisimindama ir kraupius įvykius, ir sudėtingą darbo specifiką, ir iškylančius įvairius netikėtumus bei sunkumus. Savo darbą policijoje pareigūnė Nerija įvardijo kaip asmenybės augimo, tvirtėjimo ir tobulėjimo etapą.

Taip pat buvo pasidžiaugta teisėsaugoje išplėtotomis informacinėmis technologijomis, specialiomis priemonėmis ir aprangos aprūpinimu, darbo, poilsio bei sveikatos atstatymo sąlygų gerinimu.

Norintiems tapti policijos pareigūnais N. Ropienė pasiūlė pirmiausiai išbandyti savo galimybes tampant policijos rėmėjais.

Ir teismo specialistė, ir policijos pareigūnė moksleiviams akcentavo, kad tik nepriekaištingos reputacijos, nesuteršę savo praeities nusikaltimais asmenys gali pretenduoti dirbti teisėsaugos sistemoje.